Cambodja - Reisverslag uit Kâmpôt, Cambodja van Tanja Dave - WaarBenJij.nu Cambodja - Reisverslag uit Kâmpôt, Cambodja van Tanja Dave - WaarBenJij.nu

Cambodja

Door: Dave en Tanja

Blijf op de hoogte en volg Tanja

09 Maart 2007 | Cambodja, Kâmpôt

In ons laatste berichtje vertrokken we de dag nadien met de boot naar Phnom Penh. Natuurlijk was de boottocht een beetje uitgelopen, in plaats van 7 u kwamen we 12 u later in Phnom Penh aan. De boottocht op zich was wel relaxed, we hadden allemaal een soort autozetel en hadden genoeg beenruimte. Beter dus dan dat we verwacht hadden. De grensovergang ging ook vlotjes ... we moesten wel 2 USD meer betalen voor ons visum dan normaal, waarschijnlijk een kleine bijverdienste van de mannen in uniform. In de hoofdstad (Phnom Phen) zijn we 3 dagen gebleven. De eerste dag het Koninklijk Paleis en de daarbij horende 'zilveren pagoda' bezocht. De 2e dag hebben we het beruchte Tuol Sleng Museum bezocht. Dit museum was vroeger een school, maar na de overname vd Khmer Rouge in 1975 werd het een gevangenis en ondervragingscentrum, ook wel S-21 genoemd. We kregen een rondleiding van een uur door de gebouwen. Alle gruweldaden die hier gepleegd zijn staan op papier en foto, Pol Pot (leider KR) vond het blijkbaar belangrijk om alles bij te houden. Van de 17.000 mensen die hier zijn ondervraagd tussen 1975 en 79 hebben het er maar 7 overleefd. Van het museum zijn we naar de Choeung Ek (Killing Fields) gegaan. Hier hebben ze 129 massagraven gevonden. Daar word je natuurlijk niet vrolijk van, maar als je een land als dit bezoekt, moet je dit gewoon gezien hebben. Dag 3 nog wat door de stad gewandeld. Tot nu toe merken we nog niet veel verschil met landen als Laos of Vietnam, wel zie je hier veel slachtoffers van landmijnen. Van Phnom Penh naar Sihanoukville gegaan, een stadje aan de kust. Buiten een paar mooie stranden is hier niet veel te zien. Hier hebben we een fijne fietstocht gemaakt door het stadje en langs de kust. Van Sihanoukville naar Kampot, klein stadje (33.000 inw.), aan de Prek Kampong Rivier. Gisteren het Bokor National Park bezocht. Dit was een kleine gemeenschap op een berg in de jungle gesticht door de Fransen rond 1925. Na de bevrijding overgenomen door de koning, die op zijn beurt dan weer verdreven is door de Khmer Rouge. Op deze plek (met prachtige views vd gebieden rondom) zijn nog restanten te zien van het hotel/casino, gevangenis, kerk, koninklijk verblijf enz... Vandaag een brommer gehuurd en naar Kep gereden (24 km). In deze badplaats verbleven vroeger de Franse en Cambodjaanse elite. Nu staan er veel vervallen gebouwen (Franse stijl). Enkele ervan doen toch nog dienst als woning voor de plaatselijke bevolking. Aan het strand staan een hoop visstandjes waar we lekkere verse krab hebben gegeten.
Morgenvroeg gaan we terug richting Phnom Penh om van daaruit naar Siem Reap te gaan.
Groetjes.

• 09 Maart 2007 - 12:08

Berghman:

Beste Dave en Tanja
    Alles goed ja?
    Breem zoekt u maar een nieuw ploeg als ge nog wilt sjotten want den kfc is leeg... Maar da zal u een zorg zijn gindsachter he! Ge wordt beiden nog historici kenners, miss ideaal voor een bij-jobke als uw centen op zijn haha.
    Groeten bezichtigers

• 09 Maart 2007 - 16:12

Jan B+maurice:

maurice heeft hier just goe geslapen ipv te oefenen, en voor de rest voor genk gesupporterd (moeten zondag thuis tege anderlecht) veel groeten van hem en gerda... en zijt voorzichtig, zegt hij!!!

• 09 Maart 2007 - 16:23

Igor:

Hellaba,
    Blijkbaar nog alles oké met jullie, blijft leuk om alle reisverslagen en foto's te volgen. Greetz!!!

• 09 Maart 2007 - 16:57

SUS:

zo te lezen is nog alles even interessant. Toch weer iets anders zo'n oorlogs gruwels tegenkomen. Dikke kusjes!!

• 09 Maart 2007 - 18:56

Dollyke:

Breem ik ben nog steeds aan het volgen he. Nog altijd boeiende verhalen en leuke foto's volhouden he.

• 09 Maart 2007 - 19:11

Monique:

Jullie verslagen zijn niet alleen leuk om te lezen maar ook nog leerzaam! :-) Gr x

• 11 Maart 2007 - 08:51

John Karton & Dames:

Hey Tanja en Breem,

Vooraleerste bedankt voor de educatieve informatie-doorstroming vanuit de andere zijde.

Ten tweede moet je begrijpen dat de heren in uniform maar een hongerloontje krijgen (zoals in België). Mss een goed idee om in't zwart witte bonnen uit te schrijven.

Tertsio, onze babyborrel gaat vongende maand door. Ik verwacht jullie !!! Natuurlijk kunnen het begrijpen maar je moet niet de ganse avond blijven ... Tot dan,

Et qwartio, bij Haaaamunt nuegenennuegentich lopt het inderd

• 13 Maart 2007 - 18:31

Prins W Alexander:

BREEM IN ORANJE!!!

• 15 Maart 2007 - 13:06

Frank En Desiree:

jullie zijn echt de geschiedenis ingedoken, wel mooi om te lezen ,,ik denk dat jullie suske en wiske zijn" sus en wis op avontuur" tweede editie hi hi
    Groeten van het op moment 16° graden warme hamont-achel.