Zuid-Laos
Door: Dave en Tanja
Blijf op de hoogte en volg Tanja
28 Januari 2007 | Laos, Khwaeng_Savannakhet
Van Vientiane zijn we met een nachtbus naar Pakse gereden. De rit duurde 9 u en we kregen onderweg rijst, water en Laotaanse karaoke voorgeschoteld. 's morgens rond 6 u aangekomen en ingecheckt bij guesthouse Sabaidy II. De hostelbaas was wel een grappige kerel. Zijn naam is Vong en heeft 20 j. in Europa gewoond. Hij heeft ons veel informatie over de streek gegeven. Zijn info in acht genomen zijn we de dag nadien de streek gaan verkennen. Ook wel het Bolovenplateau genoemd, dit zou een vd mooiste maar helaas ook de armste streek van Laos zijn. Met pak en zak samen met 20 Laotianen in een songthaew (soort Pick-up) tot Tad Nyuang, onze eerste halte, klein dorpje met een prachtige waterval. In Tad Yuang kregen we een lift van "een thai op vakantie" tot Tad Fane. In Tad Fane weer een waterval bezocht (zeker niet de laatste). Deze ligt in de jungle van Dong Hua Suo en is met z'n 200m de hoogste van Laos. Na een paar uur terug de hoofdweg op om verder te liften. Onze slaapplaats was nog zo'n 100 km van ons verwijderd. Na een kwartier kregen we een lift van een gezinnetje tot het volgende dorpje Pakxong. De eerste regenbui was een feit, een half uurtje geschuild bij een koffieopslagplaats. De mensen hier schoten meteen in aktie met stoelen af te wassen zodat we konden zitten, echt lieve mensen!! Na de bui kwam er een songthaew langs die ons meenam tot Thateng. Deze was zo vol geladen dat er nog maar 1 zitplaats over was waardoor 1 van ons op het rekje (achter aan de bus gelast) moest gaan staan. Veel opties hadden we niet op dat moment. Veilig en wel aangekomen in Thateng, hier een uurtje gewacht op de volgende songthaew die ons tot Bang Beng bracht. Bij gebrek aan vervoer hebben we de laatste 7 km te voet afgelegd tot onze eindbestemming Tad Lo. Dit dorpje ligt in prachtig bebost gebied met verschillende watervallen, heel relaxed zonder cafe's of internetzaken en zeer weinig toeristen. Hier hebben we 3 nachten in een bamboehutje geslapen. De 2e dag zo'n 3u gewandeld langs de verschillende dorpjes in de buurt. Ons eerste dorpje waar we zijn gestopt was bij de Ngai-stam. Deze stammen doen aan animisme (het geloof en eerbieden van goede en slechte geesten). Zelf weinig van gemerkt behalve dat je de heilige hut ziet staan waar ze hun eredienst houden. Het is blijkbaar verboden om deze te benaderen, we hebben het niet geprobeerd. We zijn wel met een groep kinderen van het dorp naar de waterval Tad Sung gewandeld (de foto van onze kleine gidsen volgt). Verder gewandeld door de bossen en uitgekomen bij een ander dorp. De kindjes in die dorpjes zijn steeds door het dolle heen als ze een buitenlander zien, roepen en zwaaien, soms zelfs in hun nakie. Onze wandeling eindigde bij de waterval Tad Hang waar we een frisse duik hebben genomen. 's avonds met 3 Hollandse grieten naar een dorpsfeest gegaan, ter ere vd Mahakhabousa een boedhistisch feest. Hier vloeide veel lauw bier en rijstwhiskey. Een hoop zatte mensen en de kinderen stonden te dansen. De muziek kregen we van een orkest, maar bij elk nummer was er een nieuwe zanger(es). Een hele speciale belevenis. De rest vd tijd doorgebracht in onze hangmat. Van Tad Lo via Pakse naar de Si Phan done (de 4000 eilanden). Het eerste eiland was Don Khong, het grootste eiland vd Mekong. Dit hebben we verkend per fiets, leuke tocht van 32 km langs dorpjes en verschillende Wat's. Voor de rest heel rustig. Na 1,5 dag zijn we met de boot naar Don Det gevaren. Dit ligt vlak tegen de grens met Cambodja. Don Det is zo'n relax eilandje met z'n palmbomen, rijstvelden en ca. 35 gr... actief doen is hier uit den boze. We hadden er een hutje met 2 hangmatten aan de sunset kant ... onbeschrijfelijk mooi. 3 dagen zijn we er gebleven. De 2e dag toch maar een fiets gehuurd en Don Det en het nabij gelegen eiland Don Khone verkend. Deze eilanden zijn nog behoorlijk primitief, van 18u tot 22u is er berperkte electriciteit, nadien moet je je met kaarsen en zaklamp behelpen. Gisteren na 10 u boot, songthaew en bus aangekomen in Savannakhet. Onze laatste stad voordat we Vietnam intrekken. De stad op zich stelt niet veel voor, maar morgen gaan we een Eco-trekking doen van 2 dagen in de Dong Natad Area. Dit is meer een educatieve trekking , verslag volgt.
ps: foto's van dit verslag zullen we er over een paar dagen opzetten als we in Vietnam zijn.
Groetjes.
Groetjes.
28 Januari 2007 - 15:37
John Karton & Dames:
Hey Breem en Tanja,
Zo'n hutteke met een hangmat onder de palmbomen zou mij ook wel aanstaan.
Dan kan ik me volop toeleggen op het Eco-dreaming. Dat is dan meer een educatieve vorm van verposing.
Doe ze ginds de hartelijke groeten van ons en we zijn hoopvol wachtend op de fotokiekjes.
Grtz,
PS : Ben terug aan't sjotten. Heb gene last meer, voel me net een jong veulen van 18 (euh ..euh) -
28 Januari 2007 - 17:30
Kirsty En Ronny:
En wie heeft op het rekje van de bus moeten staan???
Weer een prachtig verhaal en die hangmat heerlijk in de zon; ik droom er al van!
Groetjes en veel plezier
in Vietnam. -
29 Januari 2007 - 11:19
Berghman:
Het gaat u nog altijd goed af zo te lezen, zo bij dezen, veel plezier tussen de vietnamezen!
gegroet vriendschap
30 Januari 2007 - 18:20
Davy Claes & Mieke:
Hey wereldreizigers !!!
Alles ok?! Zo te zien wel hè! We hebben met veel plezier naar jullie foto's gekeken. Echt super.
Wij vertrekken binnenkort ook naar Vietnam! We landen op 10 februari in Hanoi en vertrekken op 4 maart in Hoi Chi Minh City.
We volgen waarschijnlijk de route Hanoi-Tam Dao-Halong Bay-Hué-Da Nang-Hoi An-Nha Trang-Dalat-HCMC-Can Tho (+ Mekong). Misschien kunnen we elkaar ergens ontmoeten en samen Vietnamees nieuwjaar (TET-feest)vieren?! Hoe ziet jullie verdere planning er uit?
Misschien tot binnenkort!
(Ons e-mailadres: kezzke77@hotmail.com of miekegeutjens@hotmail.com)
04 Februari 2007 - 19:57
Monique:
Wauw Tanja, mooi uitzicht vanuit je hangmat! Das beter als vanuit de pick-up!! x