Mulu NP en Brunei - Reisverslag uit Beaufort, Maleisië van Tanja Dave - WaarBenJij.nu Mulu NP en Brunei - Reisverslag uit Beaufort, Maleisië van Tanja Dave - WaarBenJij.nu

Mulu NP en Brunei

Door: Dave en Tanja

Blijf op de hoogte en volg Tanja

17 Mei 2007 | Maleisië, Beaufort

Vanuit Miri zijn we naar het Lambir Hills NP gegaan waar we de Bukit (heuvel) Pantu hebben beklommen. Het is geen hoge berg maar het was wel een steile klim tot boven. Daar werden we beloond met een prachtig uitzicht over de streek. Onder stond een riviertje met waterval op ons te wachten voor ne frisse duik, heerlijk met die hitte. 's Avonds al liftend terug naar Miri, ook nu weer bij de eerste auto prijs ! In het hotel zagen we dat Dani (de Zwitser die we hebben ontmoet in Bako NP en Kapit) onze nieuwe buurman was. Hij vertelde dat ons hotel 'The fairland inn' ook wordt gebruikt door de dames vd nacht, deze werden hem aangeboden bij het inchecken. Wij hebben er zelf geen last van gehad. De 10de zijn we dan met Fly Asian naar het National Park Mulu gevlogen. We hadden een vlucht om 12u maar omdat het kleine fokker 50 toestel niet volzat hebben ze de vlucht maar gecancelled en ons een paar uur later bij de volgende vlucht gezet ... natuurlijk geen ramp, drinken we maar een koffietje meer zeker. Eindelijk vertrokken en "30 min" later stonden we al op de tarmac van Mulu. Mulu NP is het grootste park van Sarawak, vooral bekend om zijn grotten en de pinnacles. Hier hebben ze grottentunnels van zo'n 130 km lang ontdekt en een grottenkamer waar 16 voetbalvelden in kunnen ... tot vandaag blijven ze nieuwe tunnels en kamers ontdekken. De eerste avond zijn we bij de ingang van de Deer Cave gaan kijken naar de uitvlucht van de vleermuizen. Mooi om te zien hoe ze met duizenden tegelijk naar buiten vliegen op zoek naar eten. Maar het eigenlijke doel van ons bezoek aan het park waren niet de grotten maar de klim naar de Pinnacles. De Pinnacles zijn rotsachtige pieken, gevormd door water en wind, van 45m die boven het bos uitsteken en zich bevinden op de flank van de berg Api. Om dit natuurfenomeen te bezichtigen werden we met een longtailboot na een rit van 2u afgezet bij een pad dat leidt naar Camp 5. Na een wandeling van 2,5 u kwamen we daar aan. Hier kregen we een matrasje toegewezen voor 2 nachten. 's Morgens om 5u15 opgestaan, een goei ontbijt achter de kiezen, en samen met Juliette (een Engelse toeriste waar we de gids Beglie mee deelden) begonnen aan de beklimming. We moesten 1200m klimmen over een afstand van 2400m, de laatste 400m was het ladder- en touwwerk. Maar het zicht op de Pinnacles was adembenemend !!! 8 U later waren we terug in Camp 5. Na een frisse duik in de rivier en na het eten van wat Chicken noodles zijn we vroeg ons bedje/matrasje ingedoken. 's Anderendaags weer 2,5u gewandeld naar het oppikpunt en terug gevaren naar het hoofdkwartier, hier zijn we nog 1 nacht gebleven. De dag nadien richting luchthaven. Na verzoek van een paar passagiers vloog de piloot nog eventjes over de Pinnacles, een mooi afscheid van dit prachtig park dus ! Aangekomen in Miri terug ingecheckt in 'the fairland inn' waar we een deel van onze bagage hadden achtergelaten. Om verder te reizen naar het noorden van Borneo moesten we door de oliestaat Brunei. Na 4 bussen en 1 boot kwamen we 5u later aan in de hoofdstad Bandar Seri Begawan. Brunei behoort tot een vd kleinste landen ter wereld maar blijkbaar ook tot de rijkste, toch hebben we onderweg en in de hoofdstad wel wat armoede gezien. Veel verschil met Maleisie merken we niet, alleen is alles hier 3x zo duur. Tijdens ons kort verblijf van 1 dag hebben we de prachtige Omar Ali Saifuddien moskee, het staatsmuseum en de waterdorpen langs de rivier bezocht. Allemaal mooi om te zien. Via bus-boot-bus zijn we gisteren aangekomen in Beaufort, ons eerste stadje in Noord-Borneo ofwel Sabah genoemd. Beaufort is een klein stadje gelegen aan de Sungai Padas rivier, populair bij de rafters. Gisterenavond heeft Dave gelukkig nog iets kunnen regelen met een plaatselijke gids. En vanmorgen is hij dan met een groepje Maleisiers vertrokken voor een dagje raften. En aangezien hier niet zo heel veel te zien is heb ik mij maar achter de computer gezet.
Zo nu zijn jullie weer op de hoogte !!!
Selamat tinggal.

• 17 Mei 2007 - 07:04

Henri En Kristel:

Moet wel heel gaaf geweest zijn met die grotten en gangen... klinkt goed ! Het avaontuur gaat nog onvermoeid door merk ik wel; een woord geweldig. Have fun luitjes !!

• 18 Mei 2007 - 17:50

Berghman:

Dank u Tanja, op Dave moeten we nie teveel rekenen peins ik. De rafter!!

grtn

• 19 Mei 2007 - 16:12

Jerre:

Goe bezig maatjes! Ni moe te krijgen è, den Dave!? haha
    Seg den 10e komen wij terug vh weekend met de voetbal. Dan drinken we in Achel onze laatste pintjes.... As gullie gene jetlag hebt, kunnen we misschien nog een extra feesje bouwen?! ;-)

gr

• 19 Mei 2007 - 18:00

Monique:

Hej moppies, weer super om te lezen al die avonturen van jullie. Vorig jaar zaten we nu aan het feest! Alweer 1 jaar getrouwd!! Amaj, time flies. Ene dikke profiat. XX

• 22 Mei 2007 - 17:21

SUS:

Hey schatjes weer veel aan de conditie gedaan en prachtige dingen gezien!!
    Ik ben nu toch aan het aftellen tot de 10de maar genieten jullie nog maar heeeeeel goe!!

Groetjes xx